47
Izkoristi NAJNAJ popust!
20. avgust 2018
42
 
NajNaj.si on Facebook
 

Pravno svetovanje


AVTOMOBIL - NEKAJ DNI PO NAKUPU HUDA OKVARA MOTORJA

Vprašanje:

Od nekega gospoda sem pred dnevi kupil rabljen avtomobil. Po enem dnevu se je na motorju pokazala huda okvara motorja (diesel - turbina). Jasno je, da je prodajalec za okvaro vedel (med drugim je trdil, da je bil pred dvema tednoma opravljen redni servis avtomobila).

Zanima me, kakšne so možnosti, da razdrem pogodbo, ali od prodajalca dobim povrnjene stroške popravila. Zanima me tudi, če lahko zoper prodajalca vložim kazensko ovadbo in za kakšno kaznivo dejanje pravzaprav gre.


Odgovor:

V navedenem primeru gre za skrito stvarno napako, za katero odgovarja prodajalec. V 8 dneh morate reklamirati napako, potem pa lahko zahtevate popravilo oz. vrnitev vozila.

 

O kaznivem dejanju je težko govoriti, saj bi morali dokazati, da je imel prodajalec naklep, da je to storil. Kaznivo dejanje goljufije, ki bi prišlo v poštev je izredno zapleteno za dokazovati v smislu naklepa. Prodajalec bo enostavno rekel, da tega ni vedel.

 

Dejstvo, da vi veste, da je on vedel pa je v kazensko pravnem smislu premalo. Gre za indic, ki ni dokaz v kazenskem postopku. Če nimate drugih dokazov bo ovadba verjetno neuspešna.