47
Izkoristi NAJNAJ popust!
22. avgust 2018
42
 
NajNaj.si on Facebook
 

Pravno svetovanje


ALKOTEST - POVRNITEV STROŠKOV

Vprašanje:

Spoštovani! Pred nedavnim sem prebral, da je stari zakon o varnosti v cestnem prometu imel veliko pomanjkljivost.
 
Naj opišem: Zakon je veleval, da se količina alkohola v organizmu določa na osnovi koncentracije alkohola krvi ali tej ustrezno koncentracijo alkohola v izdihanem zraku. Tu pa nastane problem.
 
Členi, ki določajo kazni, govorijo zgolj o tem, da si kazensko odgovoren, če imaš določeno število gramov alkohola na kilogram krvi. V sodbi npr. piše, da si kaznovan, ker si imel pač dol. število promil v organizmu. Nikjer v zakonu pa ne piše, da si kaznovan, če imaš določeno število promil v izdihanem zraku.
 
Sprašujem naslednje: ker sem samo pihal (brez odvzema krvi) so me dejansko po krivem obsodili, če prav razumem. Namreč v novem zakonu, pa so členi, ki določajo kazni, skrbno spremenjeni in vsebujejo tudi kazni za konc. alk. v izdihanem zraku. V primeru, da sem bil "po krivem" obsojen sprašujem, če lahko zahtevam povrnitev stroškov?
 
Hvala za odgovor. Borut


Odgovor:

Če boste uspeli dokazati svojo nedolžnost (kar je relativno težko glede na naš sistem pri prekrških), boste stroške dobili povrnjene.

Vsekakor se lahko sklicujete na to, da velja tisti zakon, ki je veljal ob storitvi prekrška oz. tisti, ki je za vas kot storilca ugodnejši. Pa srečno