47
Izkoristi NAJNAJ popust!
22. avgust 2018
42
 
NajNaj.si on Facebook
 

Pravno svetovanje


ALKOTEST

Vprašanje:

29.10.2005 sem bil ustavljen z avtomobilom od policije in sem moral narediti preizkus alkoholiziranosti s pomočjo merilnika Dräger (elektronski alkotest) v zapisnik je policaj zapisal, da sem imel v izdihanem zraku 0,54 mg na liter izdihanega zraka pri tem pa je podčrtal na obrazcu grama alkohola na kilogram krvi. 
 
Iz zapisnika ni razvidno, kdaj je bil alkotst opravljen, saj datum ni čitljiv.Imam še 2 dni časa, da napišem pritožbo ali jo lahko na tej podlagi napišem in kako?
Zahvaljujem se že v naprej za vaš odgovor!


Odgovor:

Verjetno je policist prečrtal gram alkohola na kilogram krvi in napisal oz. dopisal "miligram na liter izdihanega zraka" - zato ker imajo stare obrazce morajo ročno popravljati. Če je temu tako je pravilno, če ne vemo kaj so mislili.
 
Nečitljivost datuma ni taka napaka na katero bi se lahko izgovarjali. Gre za napako oz. slabo čitljivost, ki se lahko popravi z uradnim zaznamkov. Predvidevamo, da razpolagate s kopijo zapisnika in je tudi zato vse skupaj slabše vidno. Zato se vam morda tudi zdi, da je v navedbi iz prejšnjega odstavka policist podrčrtal, dejansko pa je prečrtal in dopisal. Točno ne vemo kaj je bilo in težko odgovorimo.
 
Utemeljeno pritožbo oz. verjetno govorite o izjavi, ki jo morate podati v 5 dneh od storitve prekška je relativno težko napisati. Zapisnik ima procesno vrednost, kar pomeni, da je njegovo veljavnost težko izpodbijati brez nekih trdnih dokazov. Tu je namreč še uradna ugotovitev policista, ki bo prav tako pričal na sodišču, če bo potrebno.
 
Izjavo oz. pritožbo je vedno možno napisati točno o čem pisati je težko govoriti brez natančni podatkov o poteku postopka in poznavanju vseh okoliščin.