47
Izkoristi NAJNAJ popust!
17. december 2017
42
 
NajNaj.si on Facebook
 
novica

Rok Kosmač - ekskluzivni intervju

28.4.2010 13:35 - Pogovarjali smo se s pevcem, ki nas poleg petja očara tudi s klavirjem.

Kaj zate pomeni, da si pevec? Katero glasbo najraje ustvarjaš?
Za mene je ukvarjanje z glasbo eden najlepših poklicev. V glasbi sem se našel, je sestavni del mojega vsakdana že celo življenje. Pevec pa sem predvsem zato, da na ta način javnosti predstavim pesmi, ki jih sam ustvarim. Brez dvoma v mojem ustvarjanju prevladujejo klavirske balade, ki so mi tudi najbolj pri srcu.

Kaj je najpomembnejše za dobrega pevca?
Za dobrega pevca je po mojem mnenju na prvem mestu smisel za glasbo in seveda posluh, ne gre pa zanemariti ljubezni do glasbe oziroma do petja samega. Če pevcu nova pesem vedno znova predstavlja izziv ali kakšno posebno pričakovanje, se v sami izvedbi nato lahko začuti posebna energija, moč, odločnost... Čisto drugače pa je, če pevcu pesem ne "leži" in jo je tako ali drugače primoran odpeti ali posneti, čeprav ni ravno po njegovem okusu. Takšnemu pevcu nato tudi dober vokal žal ne pomaga veliko.

Kakšne cilje imaš glede petja v tem letu? Lahko pričakujemo kakšno novo pesem?
Ustvarjanje, ustvarjanje in še enkrat ustvarjanje nove glasbe. Za letošnje poletje imam pripravljeni dve novi pesmi. Prvo imam namen predstaviti širši javnosti v začetku poletja, drugo pa sem posebej za ta namen ustvaril in se z njo prijavil na javni razpis za Festival Sunčane skale 2010, ki bo potekal v mesecu juliju, v Črni gori. Sedaj čakam rezultate razpisa in držim pesti, da me bodo uvrstili med sodelujoče. Če bo vse potekalo v skladu z mojimi načrti, ob koncu letošnjega leta napovedujem še izid nove, tretje CD zgoščenke. Tokrat jo bom najverjetneje izdajal samostojno, brez sodelovanja založbe. 

Kateri pevec ti je za vzor?
Moj pevski vzornik se ponavadi nahaja kar v kakšni legendarni skupini, kot npr. skupina The Queen - Freddy Mercury, večna vzornika za klavirjem pa sta tudi Jerry Lee Lewis in Oliver Dragojević.

Kaj je najpomembnejše za uspeh v pevskem svetu?
Ogromno je različnih faktorjev, ki vodijo do uspeha določenega izvajalca. Sam uspeh je posledično v prvi vrsti odvisen od samih avtorjev glasbe in besedila, kaj bodo ustvarili, izbire primerne skladbe za posameznega izvajalca/izvajalko. Menim pa, da je uspeh v veliki meri odvisen tudi od tega, ali bo izvajalec sploh imel priložnost predstaviti skladbo širši publiki. Bolj, kot je izvajalec znan, uveljavljen ali preprosto rečeno popularen, več možnosti ima, da ga bodo slišali in da mu bo lahko uspelo.

Kakšen namig za vse, ki si želijo uspeti v tem svetu?
Priporočam res veliko in bogato glasbeno predznanje, dobro poznavanje vsaj enega inštrumenta in seveda predanost in uživanje v glasbi. Ne gre pa zanemariti tudi založništva in iz tega naslova izhajajočih pravic ter obveznosti, s čimer se slej kot prej sooči vsak resen glasbenik. Pravzaprav bi morda celo med prioritete uvrstil vsaj osnovno vedenje o zadevah, povezanih z založništvom (zakonodaja v zvezi z avtorskimi, izvajalskimi, založniškimi pravicami itd.). Iz prve roke vam lahko povem, da so založbe v teh kriznih časih zelo lačne denarja in rade na svoj račun pripišejo večji del teh pravic, zaradi česar lahko po nekaj letih presenečeno ugotoviš, da praktično ni nič tvoje - kot da nisi nič ustvaril. Pozor torej na to področje, še posebej, če se v glasbi pojavljaš kot avtor.

Kako ti uspeva opravljati vsa ta različna dela, ki se jim posvečaš?
Enako kot pri vsakem drugem poslu, bom na prvem mestu še enkrat izpostavil

ljubezen in predanost do dela - na ta način gre vse lažje.

Katera je bila tvoja največja odločitev v življenju?
Verjetno je bila to odločitev, da sem se odločil in prijavil svojo prvo skladbo Ne pozabi me ti, na izbor za pesem leta Orion 2002. Ta moja odločitev izpred osmih let je bila temelj in moja odskočna deska za vstop v svet glasbe.

Če bi o sebi napisal dve prednosti ter vsaj eno slabost, kaj bi rekel?
V glasbenem svetu se glasbeniki vsakodnevno soočamo z vedno novimi izzivi, ovirami in preprekami. Moja prednost je ta, da se s to spreminjajočo se situacijo odkrito soočam in se ji večinoma dokaj uspešno sproti prilagajam. Druga pomembna prednost pa je ta, da še vedno sam ustvarjam svojo glasbo in to na način, ki je v prvi vrsti všeč meni. Rad prisluhnem konstruktivni kritiki, večinoma pa uspešno uspem preslišati vse zlonamerne ali žaljive kritike, ki mi v ničemer ne koristijo. Moja slabost pa je ta, da kakšno obveznost, ki bi jo lahko opravil v danem trenutku, preložim na jutri. No ja... pomembno je, da se te slabosti zavedam in se trudim poboljšati.

Koliko časa na teden posvetiš internetu? kaj ti je všeč na spletni strani najnaj.si?

Relativno precej časa posvetim internetu. Prav zanimivo, kako s pomočjo interneta postane svet majhen! Na njem dejansko najdem skoraj vse informacije, ki jih v danem trenutku potrebujem. In ena takšnih koristnih spletnih strani je zagotovo spletna stran najnaj.si, ki jo rad obiščem vsake toliko časa. Največkrat preletim strani, ki so namenjene novicam in zabavi, pa tudi rubrika Aktualno je zanimiva. Drugače pa je internet že postal neke vrste nuja in osnovno komunikacijsko sredstvo (elektronska pošta, Facebook...). Priznam pa, da se v poznih večernih urah rad povežem tudi z odlično "streljačino", kjer se ponavadi nato zadržim kar debelo uro ali dve.

Ali si še vedno v zvezi z Renato, sedaj je že šest let kajne?

Ja, ja, še vedno vztrajava. Z Renatko se res dobro ujameva in razumeva že šest let in pol in upam, da bo tako tudi ostalo.

Dodaj na Facebook

Komentarji

Za pisanje komentarjev se morate prijaviti v sistem, če še niste registrirani se brezplačno registrirajte. Kliknite za prijavo ali registracijo!