47
Izkoristi NAJNAJ popust!
17. december 2017
42
 
NajNaj.si on Facebook
 
novica

Ekskluzivni intervju Nace Junkar

1.3.2010 21:46 - Pobližje smo spoznali pevca Naceta Junkarja, ki nam je za najnaj.si zaupal marsikaj zanimivega.

Kaj zate pomeni petje?

Kadarkoli pomislim na to, kaj počnem v življenju, je to ena sama glasba, oz. petje. Pojem res že od majhnega. Že v osnovni šoli sem vedno pel solo. V petem razredu OŠ smo na moji Osnovni šoli Polje v dramskem krožku uprizorili Vandotovega Kekca in tam sem pel glasvo vlogo kekca, tako se je začelo. Zanimivo, da se še zdaj, po toliko letih, spomnim vonja gledaliških šmink, ki smo jih uporabljali."Zastrupile so me". Nato je vzporedno z gimnazijo potekal privatni študij solo petja pri svetovni operni primadoni Kseniji Vidali - Žebre, poslala me je na dve tekmovanji, obe v letu 1977; prvo je bilo v italijanskem Trevisu, kjer sem prejel nagrado za najboljšega. oz. najobetavnejšega mladega opernega pevca. Isto leto sem dobil tudi nagrado na tekmovanju v Ljubljanski Operi, nagrada je bila takojšen angažma v operni hiši. No, po študiju na Pedagoški akademiji, sem se odločil za sprejem v redno delovno razmerje, to je bilo 1.3. 1979. Torej, pravkar enaintrideset let. Sem že "inventar" :) No, na vprašanje, kaj mi pomeni petje, pa bi odgovoril, da pravzaprav skoraj vse, to je res večinski del mojega življenja.

Katerega glasbenika-co bi posebaj izpostavil, s katerim si sodeloval v preteklosti ali sedaj?

Zelo sem ponosen, da sem še sodeloval s pevkami Marjano Deržaj, Jelko Cvetežar, Mado Sepe, Ladom Leskovarjem. Ne v duetih, ampak na skupnih nastopih. Pa z ansambli Boruta Lesjaka, Bojana Adamiča, in pod taktirko Jođeta privška, seveda z Big bandom RTV Slovenija.
Dva pevca, s katerima pa sem veliko seodeloval v duetih, pa sta bila v začetnem obdobju Oto Pestner, ki mi je tudi napisal mnogo skladb in Helena Blagne, ki pa predstavlja pravzaprav zelo velik del moje kariere. Še vedno sodelujeva. No, z Otom Pestnerjem sva tudi pela duete, zmagala z enim Slovenija, najlepša si dežela na Narečni popevki v Mariboru, 1987, jaz sem zmagal še s tremi njegovimi pesmimi v Mariboru, Mam'na lbezen, 1989, S Slovenskim mornarjem na Melodijah morja in sonca v Porotorožu, 1990 in na istem festivalu verjetno z največjo uspešnico Helene Blagne in mene, skratka v duetu Vrniva se na najino obalo, 1989.

Tvoja največja odločitev v življenju?

Moje največje odločitve v življenju so bile, da se nisem nikoli odzval na povabila raznih ansamblov, da nastopam z njimi v tujini, da se nisem odločil iti v kakšno operno hišo v tujini in da se nisem nikoli odlčil za nastop na Evroviziji, to me ni nikoli privlačilo, čeprav sem dobil kar nekaj ponudb.

Tvoj življenjski moto?

Nekega posebnega mota nimam. Živim bolj mirno, čeprav sem kar dobrovoljen človek. Morda, da živi po svojih znožnostih. Sicer me pa vedno spremnlja stavek: " Ne naredi nikoli nikomur tistega, česar ne bi želel, da kdo naredi tebi"


Kaj delaš, ko ne poješ?

Ko ne pojem. Joj, to je tako težko, ker je to moj poklic. Seveda imam dom, ne samo na enem mestu, ampak sem malce razseljen :) Rad kuham, spet moram začeti kolesariti. Zelo rad pa vozim avto.
Pogrešal bi seveda številne obiske Italije, ki mi je zelo blizu. Da ne pozabim, redno grem rad v Staro Ljubljano posedet ob klepetu in kavici, zelo rad pa imam, da k meni pride kdo na kavo. Baje imam izvtrstno. Res!!!

Kakšna tvoja prednost in slabost?

Moja največja predrznost je zagotovo to, da sem nemilosten pri svojem delu, mora biti brezhibno. Slabost, da prerad jem :)

Kdaj občutiš poraz?

Mnogo je v pevski karieri vzponov in padcev, zato so bili sevda tudi porazi, na srečo sem za take stvai zelo pozabljiv.

Skrita želja?

No, zdaj ne bo več skrita, nekoč zapeti skupaj z vsemi pevci, ki sem jih "naredil".

Koliko časa na teden posvetiš internetu?

He, he, dokler nisem postal član facebooka, sem bil zelo malo na internetu, zdaj grem pa vsak dan nekajkrat na internet, morda uro na dan.

Kakšen nasvet imaš za mlade, ki želijo uspeti v petju?

Ja, to vprašanje je najbolj na mestu v teh časih. Mladi imajo namreč občutek, da se v petju da uspeti kar tako, na mah. Seveda se tudi to zgodi, če se nekdo pojavi z neko uspešnico, ki gre čudežno vsem v uho. To se je dogajalo vedno, samo pred leti so se take pesmice obdržale, zdaj se pa ne, zatonejo.
Mladi vidijo blišč odra, nas na odru vse nasmejane, ne vedo pa, da se za tem skrivajo leta in leta intenzivnega dela. Danes biti nešolan pevec je podobno niču. Res so redki, ki jim to uspe.
Sam sem često v raznih komisijah in imam priložnost slišati marsikaj od slabega do dobrega.
Jaz moram mladim resnično kar naprej polagati na srce in to delam tudi zdaj, naj se odločijo za študij kakovostnega študija solopetja. Danes uči mnnogo diletantov, zato morajo biti previdni, h komu gredo. Nekaj pedagogov je v Sloveniji izvrstnih. Veliko mladih pevcev poslušam letno, ki pridejo k meni po nasvet, kje so in kam z glasom, kot mi tečemo v našem pevskem žargonu. Ustrežem vsem, jim svetujem. Seveda pa sem objektiven in realen, povem tako kot je.
Bistvo je nekaj. Pri dobrem pedagogu moraš pri vsaki pevski uri dobiti nekaj novega in bistvo, postati ne smeš hripav, to je znak , da se absolutno napačno šolaš!!!

Že v mladih letih si dobil, kar nekaj nagrad na opernem področju - ali meniš, da je potrebno začeti za kasnejši uspeh že kot mlad?

Ja, mislim, da je z instrumentom začeti takoj ob začetku OŠ, z glasom pa pri 16. do 18. letu, odvisno od mutacije. Nič ni pa narobe, če se za petje odločiš kasneje. Le glas ne sme biti že utrujen. Čeprav smo tudi to že velikokrat reševali:), pevce po operaciji glasilk imam v mislih.


Si tudi dobrodelno aktiven, na katerem področju?

Včasih dam kakšno svoje oblačilo ali kaj podobnega na kakšen bazar, ampak vglavnem že celo kariero tudi dobrodelno nsatopam. Če imam čas in če sem zdrav, se odločim za take prireditve.

Kaj trenutno počneš? katerim znanim osebam pomagaš?

Zelo nerad govorim o imenih, komu sem pomagal, komu pomagam. Mnogim sem že, mnogim pa, upam, še bom. To me zelo razveseljuje. No, trenutno imam Manco Špik, ki je na letošnji Emi pokazala neverjeten razvoj z izredno težko pesmijo Tu sem doma. Skupaj sva jo pripravila. Jerneja Dermoto pa sem v kratkem pripravil za štiri svetovne festivale, Bolgarija, Budva, Ciper; Kitajska. Res sem vesel, da sta oba izredno dojemljiva. Sicer sem strog do njiju ampak "galantno".

Si veliko v avtu? Kakšen voznik bi zase rekel, da si?

V avtu sem precej. Mislim, da sem kar dober voznik, le "pretežko" nogo imam. Moram zelo pazit.

Dodaj na Facebook

Komentarji

Za pisanje komentarjev se morate prijaviti v sistem, če še niste registrirani se brezplačno registrirajte. Kliknite za prijavo ali registracijo!