47
Izkoristi NAJNAJ popust!
17. december 2017
42
 
NajNaj.si on Facebook
 
novica

Ekskluzivni intervju - Clea & Kim

25.1.2010 23:00 - Pogovor s slovenskim duetom, ki žanje uspehe na mednarodnem področju.

Poznamo vaju, kot pevki. Kakšen nasvet imata za vse tiste, ki si želijo uspeti v petju?  

CLEA: Vztrajnost, vztrajnost in še enkrat vztrajnost. Seveda se mora vsak človek, ki si želi uspeti kot pevec/pevka, zavedati svojega talenta, kar pomeni ali ga ima ali pa ga nima. V slednjem priporočam, naj se loti kakega drugega, srčnega hobija. Že nekaj let opažam, da je vse preveč pevcev/pevk na sceni, ki enostavno niso za ta poklic, oziroma niso niti malo talentirani. Če je določen posameznik talentiran  priporočam, naj zaviha rokave, hodi na solo petje ali kakršnokoli pevsko dejavnost, ki mu bo pomagala izoblikovati se v kvalitetnega pevca, naj skuša izoblikovati svoj lasten stil petja, oziroma glasbe, ki bi jo rad izvajal, ter temu primerno skuša najti kvalitetnega producenta, ki mu bo pomagal pri svoji razpoznavnosti. Potrebno je biti previden pri izbiri managerja, saj je vsepreveč bleferjev, ki ne znajo opravljati svojega dela.Torej pogumno in previdno.

KIM: Nasvetov je lahko veliko. Če si nekdo to zares želi in če so to njegove sanje naj verjame v njih. Noben se ne rodi popoln, vendar, če delaš na sebi lahko prideš zelo daleč tudi do popolnosti.

Ali se v kratkem obeta kakšen novi singel ter kakšni so vajini plani za naprej?

OBE: Trenutno promoviramo najin singel *Mrdaj*, ki sva ga pred kratkim posneli tudi v slovenskem jeziku in ima naziv *Petek*. Besedilo je delo znanega slovenskega tekstopisca Igorja Pirkoviča. Za to verzijo se tudi pripravlja dance remix, ki ga bodo delali fantje iz DJ Timea. Z založbo se že nekaj časa dogovarjamo za izdajo najinega prvega video spota in sicer priredbo stare romske skladbe Caje Sukarije, ki naj bi ga snemali v ekzotičnih deželah (Indija). No, to se usklajujeta naš managament in sarajevska založba. V kratkem pa si bodo lahko vsi naši oboževalci ogledali posebno youtube video montažo, ki prikazuje najine največje in naj odmevnejše nastope, ki sva jih izvedli v zadnjem letu.  

Sodelovali sta tudi z Lepo Breno (malo več o tem)?

OBE: Najin management se je dogovoril za nekaj  nastopov skupaj z Breno, česar sva neizmerno veselili. Kaj takega je bila najina življenska želja že od nekdaj in ko je prišlo do tega, letos v Portorožkem Auditoriju, kar nisva mogli verjeti. Občutki so bili nepopisno lepi, sam nastop nama je pustil prekrasen pečat. Večina pevcev ne bo imela nikoli možnost nastopati s tako zvezdo, zato nama je bilo še posebaj v čast biti njeni gostji na njenem koncertu. Doživetje se je nadaljevalo tudi po koncertu s skupnim druženjem in dogovori.

Kaj je prineslo sodelovanje s Paulom Youngom? Ali lahko omenita še kakšno zveneče ime, ki z vama sodeluje?

OBE: Njegov management je lani izvajal avdicije, kjer so iskali back vokalistke, ki bi bile primerna za nastope skupaj s Paul Youngom. Naš manager jim je poslal nekaj nekaj naših posnetkov, nakar je sledil poziv,  vaje in preizkusi in določili so prav naju, da nastopiva z njim že na lansko letni DORI v Opatiji. Doživetje nastopanja s tako odmevno svetovno zvezdo je prav tako enkratno doživetje, ki se ga ne da opisati. Tako on kot Brena pa sta v resnici zelo umirjena človeka. Njihova bližina te tako umirja, da ne čutiš nobene nervoze, treme  ali tesnobe. Sta zelo prijetna, normalna in pa predvsem iskrena človeka. To kar delata čutita 200%. Zadnji skupni nastop s Paul Youngom sva imeli lani decembra v Sloveniji in sicer na obletnici Casinoja Mond v Šentilju.

Za vaju je značilno izvajanje pesmi v več jezikih. Kako uspeta peti v toliko jezikih?

CLEA: Na srečo sva s Kim talentirani za jezike, tako da nama ni problem, ali je to arabska, grška, francoska, angleška ali pa romska pesem. Vzameva si kar precej časa, da se pesem do podtankosti naučiva, od izgovorjave, do samega pomena besedila, ter potem pesem studijsko posnameva.

KIM: Sem rojena v angliji in ker živim v bližini italijanske meje, že po od malega govorim tri jezike: angleško, slovensko in italijansko. Znanje jezikov in s tem obvladovanja komunikacij se mi zdijo med pomembnejši stvarmi za uspeh v življenju. Glede na Clejino obvladovanje arabščine ter balkanskih slengov in mojega znanja jezikov nama to očitno dobro uspeva. Odločilna se mi zdita tudi  posluh in občutek, tako za glasbo kot za jezike.

Koliko je pomemben za vaju plesni nastop?

OBE: Najina glasba že sama po sebi izraža kombinacijo gibalnih in vsebinskih emocij. Že od samega nastajanja najinega projekta smo si zadali cilj, kjer smo želeli kreirati glasbo, ki se posluša z očmi in gleda z ušesi. Vse to nas je napeljalo k smiselno izdelani koreografiji in kostumografiji, brez katere bi bili najini nastopi neefikasni, zato je ta kombinacija med seboj tako močno povezana, da si praktično ne znava predtavljati nastopa brez koreografski gibov in plesa. Seveda pa to zahteva dosti dela predvsem pri istočasnem usklajevanju petja z organiziranimi gibi. Potrebno je vzdržati napore in koncentracijo, ki jih zahteva koreografsko določen ples in še vedno vse točno odpeti, kar zahteva od naju dodatne psiho fizične treninge. Ob nama sta na odru tudi najini plesalki, kar pa terja še večjo preciznost gibov, saj moramo izgledati usklajeni, točni in efektni. Pri vsem tem pa je potrebno omeniti tudi stying, garderobe, ki imajo več plastni pomen in sicer sam izgled, ki asocira neko zgodbo, kot tudi motion efekt, kar pomeni smiselno izdelana kombinacija gibov in performansa.

Ali se, da z glasbo zaslužiti? Se, kaj pozna recesija pri vaših nastopih?

OBE: O tem trenutno ne razmišljava. Srečo imava v tem, da za vse stroške, kot so snemanja, potovanja, uniforme, vaje, koreografe, frizerje in tako naprej skrbi naš management. Poleg tega se odlično zabavamo in je že to velik zaslužek. Če pravilno in vztrajno delaš, pride denar sam od sebe. Morda je slovenija premajhen trg, da bi lahko glasbenik živel celo življenje le od glasbe . Najin projekt je fokusiran na mednarodno tržišče, kar pomeni dosti več priložnosti za uspeh, tudi finančnih, vendar kljub vsemu imamo osnovni dogovor, da je šola tista, ki nama bo zagotovila nujno ekzistenco. V kolikor, pa bi obogateli z najino glasbo in delom bi bila to najlepša stvar, ki si jo lahko umetnik zamisli.

Kaj vama je všeč in, kaj vaju moti v glasbenem svetu?

OBE: Pri nas naju moti to, da ta industrija nima usklajenosti med mediji, talenti, založbami sponzorji itd. Posledično je občinstvo izgubilo kriterije, kaj je dobro in kaj ne. Po drugi strani pa je na žalost slovenski trg tako majhen, da na njem vsi tisti pravi umetniki težko preživijo. Redko kateremu se je posrečil preboj na tuje trge. Tisti, ki mu pa to uspe lahko pove verjetno enako kot midve in sicer tujina naju sprejema z bolj odprtimi rokami kot doma (tu imava v mislih predvsem medije). Pa to ne velja le za balkanski trg temveč tudi drugje npr. Italija, Avstrija itd. Žalostno je to, da pri nas na naslovnicah kraljujejo obrazi in imena, ki si ne zaslužijo etikete umetnika.

Veliko nastopate tudi na balkanu. Kje vaju publika najbolje sprejme in zakaj? Kako vama je uspelo podreti na tuja področja? Ali vaju še vedno vabijo tudi v oddaljene kraje naprimer Japonsko, Avstralijo itd.?

OBE: Celoten projekt je štartal z multikulti zgodbo, kjer je idejni oče mcmillan vključil sodelujoče iz raznih koncev sveta. Zato je v najini glasbi možno čutiti kombinacijo orintalskih, balkanskih, ciganskih in latino korenin. Pričetek in lansiranje projekta, pa je Sarajevo, mesto, ki je celemu svetu poznano. Bosanci so nas s tem izhodiščem dobro sprejeli in podprli. Ta začetek iz Sarajeva je avtomatično takoj odprl vrata tako na vzhod, kot na zahod in v ostale kraje sveta. Res je, da prihajajo ponudbe in pobude iz vseh krajev sveta, vendar moramo biti za to osvajanje maksimalno pripravljeni, kar pa imamo namen doseči v tem letu, z novimi fotošutingi, nov styling & image. Na sodrskem performansu se nam je pridružil še en član (percusionist in plesalec) iz Južne Amerike. V pripravi, pa je tudi skupina, ki naju bo lahko v živo spremljala na najinih večjih nastopih.

Kje si lahko o vaju več pogledamo?

OBE: Trenutno si lahko pogledate nekaj več na najini spletni strani www.cleaandkim.com. Nekaj posnetkov kroži tudi preko youtube-a. V pripravi je nova spletna stran, ki naj bi zaživela predvidoma v prvi polovici letošnjega leta in bo zelo interaktivna.

 Pozdrav vsem bralcem in oboževalcem.

Clea & Kim

Dodaj na Facebook

Komentarji

Za pisanje komentarjev se morate prijaviti v sistem, če še niste registrirani se brezplačno registrirajte. Kliknite za prijavo ali registracijo!