47
Izkoristi NAJNAJ popust!
17. december 2017
42
 
NajNaj.si on Facebook
 
novica

Ekskluzivni intervju - predavateljica govorništva Suzana Perman

16.11.2009 11:00 - Tokrat smo se pogovarjali z mlado 25. letno predavateljico in lastnico podjetja Piar Media, Suzano Perman.

Poznamo te v več vlogah. Kaj bi izpostavila?

Zagotovo imamo vsi več vlog v svojem življenju. Tista, ki me še najbolj definira, bi bila to gotovo vloga govornice, tako javno kot privat. Vse s čimer se ukvarjam in si danes celo služim kruh je povezano z govorom, govorništvom, poročanjem, spraševanjem in nastopanjem. Do tega me je pripeljala moja radovednost in predvsem preprostost, saj se lahko z brezdomcem ali s premierom pogovarjam na popolnoma enak način. Po naravi sem pacifistka, rada imam ljudi, rada se učim od njih in to znanje želim širiti naprej. Komunikacija je namreč most med nami in medsebojni pogovor je edina prava pot do dobrih odnosov, sožitja in zadovoljstva. Tako na ravni posameznika kot družbe.

Ali imaš sama še vedno tremo pri javnem nastopanju?

Da, še vedno. Pomembno se je zavedati, da trema pri javnem nastopanju nikoli ne izgine povsem, tudi pri zelo dobrih - poklicnih govorcih ne. Kar je v bistvu dobro. Zaradi določene mere treme se na situacijo bolje pripravim, jo vzamem resno in odgovorno ter se trudim zadevo izpeljati čim bolj kakovostno in odlično. V kolikor lahko vzdžujemo to pozitivno, stimulativno tremo se pri nastopih največkrat zelo dobro odrežemo. Neki metulji v želodcu vsaj na začetku, občutek odgovornosti in vsakokratno tveganje mora biti. Pripomore namreč k samospoznavanju, preizkušanju lastnih zmožnosti ter posledično k napredovanju v osebnostni rasti. Govorim seveda o pozitivni tremi. Kadar trema posameznika ovira do te mere, da ga onesposobi, blokira oziroma mu povzroča vrsto preglavic zaradi katerih se ne more pravilno izraziti, pa je potrebno nekaj več poguma in vaje za pridobitev novih, pozitivnih izkušenj na katerih bo gradil svojo samozavest.

Kateri govornik je tebi za vzor v Sloveniji ali tujini?

Vsak človek me lahko na svoj način fascinira s svojo osebnostjo, načinom razmišljanja, govorjenja in gestikuliranja. Iz sveta medijev, politike ali »šoubiznisa« nimam nekega vzora, okvira ali modela po katerem bi se ravnala. Menim, da je s pravo mero korajže in zagretostjo o temi, prav vsak lahko v določenem trenutku prepričljiv govornik. Pomembna je karizma nastopajočega, odnos do teme in konec koncev dejanja, s katerimi opravičuje vsebino govora.

Kaj svetuješ, da lahko tremo vsaj malo omilimo pred nastopanjem?

Veliko naredimo s pozitivnim razmišljanjem, vizualizacijo svojega nastopa, konkretno pripravo nanj ter s psihofizičnim sproščanjem. Kdor obvlada tehnike avtogenega treninga, pravilnega dihanja, koncentracije in samohrabrenja je na precej dobri poti. Vsebino, o kateri bomo govorili, moramo tudi dobro poznati. Skozi svoje raziskovalno diplomsko delo o anksioznosti v situacijah nastopanja, sem prišla do konkretnih ugotovitev, da se vse dogaja v naši glavi. Naše razmišljanje nas določa do te mere, da sami s svojim notranjim govorom vodimo potek nastopa in ga bodisi zrežiramo v spektakel ali tragedijo. Pomembne so vaje, vaje, vaje, ter pozitivna miselna naravnanost v obliki stimulajočih afirmacij. Ali kot je Henry Ford dobro povedal: »Če mislite, da zmorete ali če mislite, da ne zmorete – v obeh primerih imate prav.«

Delaš na radiju. Bi tudi na televiziji?

Dobro vprašanje. V novinarske vode sem zaplula z radiem. Lahko si predstavljate kaj mi je naredilo, ko se mi je kar naenkrat odprl svet vsakodnevnih svežih informacij in zanimivih ljudi... in ko to povežeš z glasbo... krasno delo! Radio bo vedno moja prva ljubezen in ne verjamem, da se bova kdaj zares ločila. Vendar, ker ljudje rastemo, eni v višino, drugi v jezik, poleg tega je moj firbec vedno večji, me vsekakor zanima tudi novinarstvo v televizijski hiši. Radio je avditivni medij. Je hiter, drzen, preprost in ritmičen. Televizija je bolj vizualni medij, s svojimi pravili in svojim načinom dela. Vse to pa je zame preveč privlačno in skrivnostno. Trenutno jo odkrivam na tri mesečnem izobraževanju na Pop akademiji. Seveda sem vpisana na podiplomski študij TV novinarstva.

Deluješ tudi v okviru novega slovenskega filma, katerega?

Kot piarovka kampanje Sveta Evrope, ki jo izvajam na Uradu vlade RS za narodnosti (gre za kampanjo Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome!) sem prišla na idejo, kako bi mlade motivirala, da pričnejo razmišljati drugače. Da se zavejo različnih narodnosti, kultur, ras, jezikov ki živijo na našem ozemlju in se soočijo s predsodki. Predsodki so povezani z diskiriminacijo v družbi. Z diskiminacijo se je prav gotovo srečal že vsak izmed nas. Nekateri jo (bodisi zaradi spola, istospolne usmerjenosti, narodnosti, vere, barve kože...) doživljajo vsak dan. O teh ljudeh se malo govori, če pa se, pa je to samo takrat ko storijo kaj slabega. To razmišljanje, to razlikovanje med "mi" in "oni" pa bi bilo potrebno odpraviti. V dokumentarnem filmu bomo dali možnost spregovoriti tudi manjšinam, ki živijo in delujejo na naših tleh. Skušali bomo prikazati, da različnost med nami ni slaba, ampak nas kvečjemu bogati. Skušali bomo prikazati negativnost predsodkov v nas in promovirati medsebojno komunikacijo, sprejemanje, razumevanje drugačnih, strpnost in medkulturni dialog. V filmu bodo nastopali različni ljudje; Romi, invalidi, homoseksualci, tujci, pripadniki različnih veroizpovedi, politiki in druge medijske ter zanimive osebnosti.

Imaš mogoče v prihodnje željo za lepotno tekmovanje, resničnostni šov zaradi naprimer medijske prepoznavnosti?

Nikoli nisem imela želje za lepotno tekmovanje, še manj pa za sodelovanje v resničnostnem šovu. Rada govorim, nerada pa se kažem ali izpostavljam, sploh kadar gre izključno za iskanje pozornosti, eksibicionizem oziroma za zunanji izgled.

Kako ti uspeva opravljati vsa ta različna dela, ki se jim posvečaš?

Opravljam vsa ta dela, ker me veselijo. Res je, da žal dostikrat tudi na račun prostega časa. Vsekakor je vse tudi povezano z ogromno odgovornostjo, vendar s tem sem prišla do zaključka, da besede "dolgčas" sploh ni več v mojem slovarju. Kar je tudi dobro, kajne? 

Pred kratkim si imela rojstni dan, kako si ga preživela?

Uh, preživela sem ga super. Najprej nisem imela namena praznovati, potem pa so me moji bližnji prijetno presenetili s svojimi skrivnimi načrti in neverjetno pozornostjo. Vse je bilo skrivnostno, z zavezanimi očmi me je sorodna duša odpeljala k morju, v savno, na koncu pa še na svetovni žur. Epilog: Vsaj za svoj rojstni dan sem se resnično sprostila z ljudmi, ki jih imam najraje, nazdravila kot se šika in se zavrtela v melodiji plesne glasbe. Tega rojstnega dne ne bom nikdar pozabila:)

Kaj, pa čas za zabavo?

Zabavni trenutki so vsepovsod, le ujeti jih moraš in se prepustiti toku dogajanja. Največ zabavnih trenutkov preživim seveda s svojo družino in prijatelji. Ne omejujem jih na določen čas v tednu ali dnevu, ampak se odvijajo spontano. Včasih se lahko precej dobro zabavam tudi ko sem popolnoma sama in si ob večeru prižgem sveče, poslušam prijetno glasbo in se ob kozarčku sladkega vina prepuščam svojim sanjam.

Katera je bila tvoja največja odločitev v življenju?

Radikalnih odločitev je v mojem življenju precej. Največja je definitivno odločitev, da zapustim zlato kletko navideznega udobja in da prerežem verigo, ki me je želela vezati na štedilnik. Odločila sem se, da ostajam zvesta sama sebi, pa čeprav sama (brez partnerja) sledim svojim izobraževalnim in življenjskim ciljem, ne glede na strmo in vijugasto pot. Kjer je želja je tudi moč. In ni mi žal. Ta odločitev je hkrati tudi ena izmed najpametnejših v mojem življenju.

Če bi o sebi napisala dve prednosti ter vsaj eno slabost, kaj bi rekla?

Moja slabost je definitivno deloholizem. Pa še kakšna bi se našla:) Dobri lastnosti pa sta komunikativnost in poštenost.

Koliko časa na teden posvetiš internetu? kaj ti je všeč na spletni strani najnaj.si?

Na internetu sem praktično vsak dan, dostikrat tudi po več ur, saj je internet prava zaloga informacij in kontaktov. Brez interneta bi se počutila odrezano od sveta. Na spletni strani najnaj.si pa mi je všeč raznolikost informacij, predvsem je stran enostavna in dostopna vsakomur. Še vedno najraje preberem top novice, kakšne pravne nasvete, kot večina žensk pa se ne morem niti upreti  horoskopu, ki mi pove, kako se bo meni in še 1/12 prebivalstva odvijal dan:) Hehe, hja, takšne smo.

In še za moški del občinstva... Kaj prvo opaziš na moškemu in, kaj te odbija? Si zaljubljena? Si še samska?

Prvo opazim na moškemu samozavest in sposobnost. Privlačijo me suvereni, samostojni in sposobni moški. Lahko je sposoben v katerem koli poklicu oz. dejavnosti pa naj si bo to v mehanični delavnici ali v elitni pisarni. Prej kot zunanjost me privlači notranja miselna naravnanost moškega - optimizem. Pesimistov, cinikov, napihnjenecev ali idiotizma res ne prenašam preveč dobro. Izogibam pa se vsakemu bolestnemu ljubosumju, posesivnosti in šovinizmu. Smo le v 21. stoletju:) Zunanjost je vsekakor pomembna vendar nimam nekega izdelanega modela idealnega moškega. Ko govorimo o zunanjosti je v prvi vrsti higiena, s katero moški izkazuje svoj odnos do sebe. Če je ni, bežim kot me nesejo pete. Ker tudi mene zanima veliko stvari, me privlači, če se z osebo lahko pogovarjam o vseh teh stvareh. Torej, da je razgledan in komunikativen. Sicer pa sem rada v družbi razumevajočih, veselih in poštenih ljudi. Zaljubljena še nisem, vendar upam, da bo moj fant vsaj približno tak, kot sem opisala.

Dodaj na Facebook

Komentarji

Za pisanje komentarjev se morate prijaviti v sistem, če še niste registrirani se brezplačno registrirajte. Kliknite za prijavo ali registracijo!