47
Izkoristi NAJNAJ popust!
17. december 2017
42
 
NajNaj.si on Facebook
 
novica

Ekskluzivni intervju - vsestranska Neža Perger

20.11.2009 01:02 - Ekskluzivno za najnaj.si smo se pogovarjali z Nežo Perger, ki vsekakor izstopa po dejavnostih, ki jih opravlja.

Neža Perger je vsestranska oseba, saj končuje magisterij arhitekture in oblikovanja; je vizažistka; rada kuha; ne rada nakupuje; vozi motor; se ukvarja z adrenalinskimi športi in še veliko drugega. Neža seveda meni, da je sreča bolj odvisna od miselne naravnanosti, kot od zunanjih dejavnikov.

Na sliki desno manekenki in fotomodela Sabina Remar ter Brina Knaus, ki ju je naličila prav Neža Perger.

- poznamo te, kot vizažistko (imamo prav, ali je še poleg tega, kaj drugega?). Kakšen nasvet imaš za vse tiste, ki si želijo uspeti v tem poslu?

Moram reči, da me v različnih družbah poznajo pod različnimi profesijami, tisti najbližji, pa se včasih držijo za glavo ob vseh stvareh, ki jih počnem. Primarno moj poklic obsega  arhitekturo, notranjo opremo in grafični dizajn, nekako od srednješolskih let pa svojo potrebo po kreiranju zadovoljujem v vlogi make-up artista. Pravzaprav v globljem smislu ni razlike med vsemi stvarmi ki jih počnem, saj je tu vedno v ospredju človek, njegova osebnost v katero se je potrebno vživeti,  njegove želje in potrebe ter pojavnost v širšem prostoru.

Če ostaneš zvest samemu sebi in zaupaš v to, kar počneš, potem niti ni tako pomembno, kjer se izpostavljaš, naj le v ospredju ostanejo zgolj tvoji "izdelki".

Prav tako za vse tiste, ki želijo opravljati to delo uspešno, je predpogoj, ne le da ga imajo resnično radi, temveč da ga naravnost obožujejo! V dandanašnjem svetu se mi zdi da je pri vseh takšnih poklicih potrebno paziti, da pretirana želja po »biti nekdo« ne zasenči primarne ustvarjalnosti, ki izhaja iz nas samih.  Če ostaneš zvest samemu sebi in zaupaš v to kar počneš, potem niti ni tako pomembno kje se izpostavljaš, naj le v ospredju ostanejo zgolj tvoji »izdelki«. Vse drugo pa je vaja, vaja, vaja… Navsezadnje pa, kaj sploh uspeh za nekoga je?

- nasvet za punce, kako se prav »naličiti«? Kaj je trenutni trend in kaj še bo? Kaj, pa moški in ličenje?

Nekako ne gre za ličenje »prav« in »narobe«. Sem mnenja, da ima vsak posameznik namreč svoja merila za tisto kar je preprosto lepo in zanimivo in tako rekoč tudi svoje lastne želje o vtisu ki ga želi dajati na okolico. Vsekakor obstajajo veščine, ki bistveno izboljšajo sam make-up , prekrijejo tisto kar želimo prekriti in poudarijo kar želimo poudariti.  Na tečajih ličenja ki jih izvajam se punce zelo uspešno naučijo veščin ličenja, kar mi je v večje zadovoljstvo, kot če sama delam nek make-up.

Kot je mogoče tudi opaziti je na vidiku obdobje močnega vpliva najrazličnejših modnih hiš, trendov, ki včasih posameznika prej zmedejo kot pa da mu dajo neka temeljna vodila pri kreiranju svoje pojavnosti. Make-up se razlikuje od posameznih priložnosti v katerih se znajdemo, meni osebno pa je najljubši tisti »brezčasni«, osebni make-up, ki odraža nas same. Temu opisu bi bil najbolj podoben t.i. dnevni make-up, oziroma make-up sodobne poslovne ženske; svojstven, delikaten, osebni in z znanjem ličenja po želji tudi »začinjen« če se lahko tako izrazim.

V času mojega študija v Milanu sem po ulicah opažala veliko moških, ki so bili naličeni. Pri nas je to še nekako bolj tabu tema, tako da ličenje moških zadeva bolj modne revije in slikanja. Mislim da se tukaj v tem prostoru moški na takšen način bojijo izgubiti svojo moškost, vendar je npr. puljenje obrvi in prekrivanje mozoljčkov ter podočnjakov s korektorjem povsem običajna zadeva, ki pa se jo poslužuje le malo pripadnikov močnejšega spola.  Se je pa že zgodilo, da me je pred odhodom na zabavo ali kakšno posebno priložnost poklical kakšen od športnikov, ko mu je bilo potrebno prekriti modrico, pa tudi nekaj ženinov sem naličila, seveda »očem neopazno«.

- Katere znane osebe si že naličila? Kaj meniš nasploh ali se znane osebe znajo ličiti? Kakšno kožo imajo znane osebe?

Preko mojih rok in čopičev je v toku vseh teh let potovalo že mnogo znanih in manj znanih oseb in nekako se jih po imenih sploh ne spomnim več, razen tistih, za katere lahko rečem da so naredili poseben vtis name.  Iz sveta mode sem večkrat ličila Iryno Osypenko, missice Konga (Daša Podržaj, Mirela Korač, Nermina Sijamhodžič,…), Katarino Jurkovič, Katjo Malnar, Sabino Remar, Brino Knaus in še mnoge. Znane podjetnike ličim za reklamne spote, potem so tu še TV-voditelji in osebe iz show-biznisa od katerih me je najbolj navdušila Mojca Mavec, potem so tu še pevci in pevke, kjer je definitivno s svojo preprostostjo in enkratnostjo zmagala Alya! Vse bolj ugotavljam da se osebe,  ki se pojavljajo v medijih znajo naličiti, a so vedno vesele kakršnekoli spremembe, nasvetov, so pa seveda tudi takšne, ki verjamejo zgolj v svoj prav, pa vendarle tudi takšnim včasih odprem oči, tako da so potem še bolj fascinirane nad svojo podobo.

Ljudi preprosto ne delim na »znane« in »neznane«, tako da nekako ne bi morala oceniti kakšni so eni kakšni drugi. Razlika je le v tem, da pač tisti, ki so neprestano na očeh javnosti nekako »morajo« biti vedno urejeni, čeprav mislim, da naj bi  pravzaprav vsaka ženska na tem svetu vsaj minimalno dala nase, torej tudi na ličenje svojega obraza, saj s tem bistveno pripomore k svoji samozavesti in navsezadnje pojavnosti v okolju. Vsakodnevna uporaba agresivnejših ličil, kot so tista na modnih brveh,  terja tudi svoj davek, zato je v tem primeru potrebno še bolj skrbeti za ustrezno nego kože. V nasprotju pa uporaba »lahkih ličil« za dnevni make-up celo zaščiti kožo pred zunanjimi agresivnimi vplivi atmosfere.

- katera je bila tvoja največja odločitev v življenju?

Nekako ne bi mogla govoriti o svoji največji odločitvi, vedno si umislim kaj novega. Morda pa me prav ta »največja odločitev« še čaka. Ne vem, pustim se presenetitiJ  Mnogo večjih potez je že bilo v mojem življenju, ki so ga tako ali drugače zaznamovala in za katere mi nikoli ni bilo žal, tudi če ni šlo vse tako kot sem pričakovala. Če bi preveč načrtovala, potem bi najbrž da pozabila uživati prav ta trenutek v katerem se nahajam. Ena večjih potez je bil npr. del mojega študija na Politecnico di Milano.

- če bi o sebi napisala dve prednosti vsaj eno slabost, kaj bi rekla?

Prednost? Mogoče zavzetost, vztrajnost in predanost vsemu tistemu kar počnem v življenju. Kot slabost si lahko prištevam perfekcionizem, ki me velikokrat stane kakšno urico spanja manj in mogoče to, da obožujem čokolado, drugače pa tako in tako z veseljem sprejemam tudi kritike, saj lahko tako naredim še več pri stvareh ki jih počnem in navsezadnje na sebi.

- Koliko časa na teden posvetiš internetu? kaj ti je všeč na spletni strani najnaj.si?

Kolikor se le da malo. Dosti  časa preživim za računalnikom, kar je za področje arhitekture in oblikovanja neizbežno.  Na tekočem sem s svojo pošto, vendar si vzamem čas da preberem le nujno, »chate« in podobno ne uporabljam, saj ne želim, da sodoben način komuniciranja diktira moj čas.

...nekako mi je bolj pri srcu realni svet, obkrožen z ljudmi, ki jih srečaš, z ljudmi, ki so ti blizu, z občutki, ki jih sprejmeš iz okolja...

Internet uporabljam kadar iščem določene informacije. Nekako mi je bolj pri srcu realni svet, obkrožen z ljudmi ki jih srečaš, z ljudmi ki so ti blizu, z občutki ki jih sprejmeš iz okolja, kot pa novodobni virtualni svet. Ta čas porabim raje za raznovrstne športe in izlete v neokrnjene kotičke, kjer je tista prava sveža energija.

Če sem iskrena, še preden sem vstopila na spletno stran www.najnaj.si sem takoj pomislila na slastno istoimensko omako, ki sem jo vedno naročila zraven pizze v srednji šoli v svojem domačem kraju!

Spletna stran mi je všeč tudi zato, ker je pregledna in ker vsebuje pravo mero koristnih informacij za vsak dan. Čestitke!

- in še za moški del občinstva... Kaj prvo opaziš na moškemu in, kaj te odbija? Si zaljubljena?  

Verjamem, in k sreči, da se na svetu nahaja veliko lepih moških, vendar tista prava lepota izvira iz notranjosti ter se nekako izraža v govoru, kretnjah, energiji, v očeh….in to je tisto kar najprej opazim, oziroma bolje rečeno občutim. Odbija me pretirana usmerjenost zgolj k materialističnim vrednotam ter nastopaštvo. In če sem zaljubljena? Vsak dan!

In še posebaj za vse uporabnike in uporabnice NajNaj.si:

Ker Neža obvlada make-up (naravno, večerno in svečano ličenje, korekcija obrvi in barvanje, svetovanje, skupinski in individualni tečaji ličenja) jo lahko, za vse nasvete glede ličenja kontaktirate na neza.perger@gmail.com

Dodaj na Facebook

Komentarji

Za pisanje komentarjev se morate prijaviti v sistem, če še niste registrirani se brezplačno registrirajte. Kliknite za prijavo ali registracijo!