47
Izkoristi NAJNAJ popust!
18. julij 2018
42
 
NajNaj.si on Facebook
 

Miša Margan


novica

Bangkok

22.3.2011 17:31 - Krung Thep, je njegovo drugo ime. S svojimi 8.538.610 prebivalci (po štetju iz leta 1990) glavno mesto in največje mesto Tajske. Mesto leži ob bregovih reke Chao Phraya blizu Tajskega zaliva. Bangkok je eno od najhitreje rastočih in ekonomsko dinamičnih mest v jugovzhodni Aziji.

Čeprav domačini verjamejo, da Bangkok raste v regionalno središče, ki bi tekmovalo s Singapurjem ali Hong Kongom, pa to mesto tarejo velike težave z infrastrukturo ter socialne težave, ki so posledica hitre rasti. Mene je po svoje očaral saj je predvsem mesto skuterjev, tuk tukov, taksijev, avotbusov in drugih prevoznih sredstev za katere včasih enostavno nimaš imena. Zanimivost njihovega prometa je ta, da vsi nenehno trobijo, s čimer opozarjajo nase. Ampak to ni takšno trobljenje, kot je pri nas, ko nekomu vzameš prednost ali obratno in ti potrobi ter ti zraven prekovne vse po spisku. Njihovo hupanje je bolj opozorilno, da ga opaziš. Morem priznati, da smo se kar navozili s tuk tuki in v vsem tem kaosu nismo videli niti ene nesreče. Smo pa na skuterjih videli od psov, do 5 otrok. Ja ne boste verjeli koliko se jih spravi na en skuterček.

Ob obisku Bangkoka pa ne smeš spustiti tudi ogleda vseh pomembnejših templjev. Tukaj sem jih nekaj opisala, kar smo si jih pogledali in priporočam, da si jih tudi vi.

Wat Phra Kaew (ali kraljeva palača) Naj prepoznavnejši budistični tempelj na Tajskem. Seveda za vstop veljajo določena pravila. Moški morajo nositi dolge hlače, ženske pa dolga krila in prekrita ramena. Seveda se moraš ob vstopu v tempelj tudi sezuti. Ker naš Gorazd ni želel nadeti dolgih hlač je moral ostati zunaj. In ko smo se vrnili, smo ga našli zunaj naslonjenega na steno v globokem spancu.

Wat Intharawihan (stoječi buda)32 metrov visok in 20 metrov širok buda. Potrebovali so 60 let, da so ga dokončali s steklenimi mozaiki in mozaiki oblitimi s 24 k zlatom.

Wat Pho (ležeči buda)Tempelj je poznan kot kraj rojstva tajske masaže.

Naša pot se je drug dan pričela zgodaj zjutraj, ko smo si preko agencije (ki so namreč na vsakem koraku), rezervirali celodnevni izlet.

FLAOTING MARKET – Plavajoča tržnica (Demnoen Saduak) se nahaja dobrih 105 km iz Bangkoka. Nastal je leta 1866 pod poveljstvom kralja Rama IV, ki je naročil, da se je izgradil 32 kilometrov dolg kanal.Ta kanal bi naj povezoval Mae Klong reko  in reko Tacheen. Največje dogajanje je v jutranjem in dopoldanskem času do 11. ure. Tudi mi smo se tja odpravili že ob 7 zjutraj, ko je po nas prišel mali avtobus.

Po ogledu smo nadaljevali proti templju tigrov. Tja za eno uro čakanja v vrsti smo dobili kar nekaj slik s tigri. Priznam, da so se mi zasmilili, saj so bili popolnoma nadrogirani. Naša pot se je po templju tigrov nadaljevala proti mostu na reki Kwai.

MOST NA REKI KWAI je bil zgrajen, ko so gradili t.i. "Železnico smrti". Železnica smrti je strateška železnica, ki je dolga 415 km ter povezuje Tajsko in Burmo ( Myanmar ). Z gradnjo mostu so, da bi vendarle dokončali to železniško progo, začeli l. 1942( med drugo svetovno vojno ). Dokončali so ga v rekordnih 16-ih mesecih, ravno na božični večer l. 1943. Most je delalo ~ 30000 vojnih ujetnikov in več kot 100000 prisilnih delavcev iz Indije, Kitajske, Indonezije, Malezije, Singapura, Myanmara in Tajske. Več kot polovica zapornikov in skoraj vsi prislini delavci so med delom umrli zaradi mrazličnih tropskih bolezni, lakote, pomanjkanja zdravil in izčrpanosti.

Dan je minil kot bi trenil. Seveda smo odhiteli še na večerjo in si pripravili načrte za naslednji dan. Rezervirali smo si namreč dolgi čoln, ki nas je nato popeljal po kanalih Bangkoka.

LONG BOAT (po kanalu) Že dan poprej smo se s prijaznim trgovcem dogovorili za vožnjo po kanalu. Cena je bila 1000 BTH.

Wat Arun Tempelj je med drugim upodobljen tudi na kovancu za 10 BATHov. Ime dobil po Indijskem bogu svitanja, bogu Aruna. Kralj Taksin je zgradil omenjen tempelj ob reki Chao Phraya točno na tistem mestu, katerega so najprej obsijali jutranji sončni žarki. Tempelj je zgrajen v khmerskem stilu in dekoriran s kitajskim porcelanom, ki so ga uporabljali za obteževanje čolnov. Centralni prang je visok 104 m in skupaj z ostalimi štirimi stolpi simbolizira goro Meru, goro ki predstavlja 33 nebes. Sami smo se seveda povzpeli po vseh stopnicah. In bile so resnično strme.

Po ogledu templja smo nadaljevali pot proti največjim nakupovalnim centrom – Siam in MBK. Siam Paragon je eden največjih nakupovalnih središč v Aziji. Mi smo si v njem ogledali tudi Siam Ocean World – največji akvarij.

MBK tudi eden izmed največjih nakupovalnih centrov se razteza v osmih nadstropjih in ponuja več kot 2000 trgovin, ki prodajajo vse. Od oblačil do tehnike. Z Gorazdom sva tam kupila stojalo za fotoaparat, ki pa sva ga v času letovanja ponovno izgubila. Katja in Srečko sta nabavila tudi digitalno uro.

Po nakupovanju smo večer zaključili ponovno na Pat Pongu, kjer smo se podali v shopping za torbicami. Patpong, poznan po nočni tržnici in številnih bordelih, je verjetno najbolj poznan predel mesta, ki ga verjetno vsak turist ali popotnik obišče. Tukaj lahko vidiš in doživiš marsi kaj. Še posebej v lokalčkih s šovi. Samo na tebi je, ali boš gledal ladyboy-e ali ženske.

Tretji dan smo bili vsi skupaj bolj na easy. Pot nas je v dopoldanskem času vodila po bližnjih ulicah Khao San Road. Ta ulica je nekoč služila največjemu trgu, kjer se je prodajal riž. Sedaj je najbolj priljubljena ulica za turiste. Na njej boste videli različne umetnike, slikarje in plesalce. Po vrhu pa imajo pestro izbiro najboljšega Pad Thai-a. Slovo od Bangkoka in nadaljevanje proti Chang Mai-u.

Tja, ker smo si taksi naročili malce pozno smo naleteli v največjo prometno konico. Slabo je kazalo saj smo se premikali po meter. Še malo pa bi zamudili letalo. Ampak naš taksist je bil optimističen. In res. V zadnjih minutah smo prišli na letališče.

Chiang Mai, prihajamo!

 

Dodaj na Facebook

Komentarji

Za pisanje komentarjev se morate prijaviti v sistem, če še niste registrirani se brezplačno registrirajte. Kliknite za prijavo ali registracijo!